sunnuntai 6. tammikuuta 2013

50. Pohjanmaalla

17.-23.9.2012

Sohvanvaltaaja
Maanantaina otimme heti käyttöön silityslaudan, jolla tästä lähtien opettelemme kotona kontakteja agilityyn. Tänäänhän meillä olisi ollut oikeasti kontaktikurssi ACE:lla, ja siellä olivat kuulemma opettaneet koiria kävelemään laudalle kokonaan, kääntymään siinä ja pysähtymään etutassut mahdollisimman lähelle laudan reunaa. Tätä toki täytyy asteittain alkaa opettamaan, sillä nythän Tuisku osaa tarjota asentoa, jossa molemmat etutassut ovat laudalla.
Hopeakettu

Tiistaina menimme raviradan koirapuistoon tarkoituksenamme pitää näyttelytreenit omalla porukalla. Paikalle tuli ennestään tuttujen Milon, Miisan, Sirin ja Viktorin lisäksi kuitenkin myös isovillakoira Rambo sekä kiinanharjakoira Taavi. Päästimme siis koirat keskenään irti juoksemaan ja leikkimään ennen varsinaisia treenejä. Tuiskua jännitti aluksi kovasti iso musta villakoira, joka oli kuitenkin hyvin kiltti. Poikien piti hieman selvittää välejä keskenään, mutta tilanteet pysyivät hyvin rauhallisina.Näyttelytreeneistähän ei tämän jälkeen kyllä tullut yhtään mitään ainakaan Tuiskun osalta, joka kävi melkoisilla kierroksilla leikeistä. Lopussa vielä Viktor ja Tuisku saivat energisimpänä kaksikkona kuluttaa loputonta virtaansa kahdenkeskisissä leikeissä. Pahaksi onneksi alkoi vielä satamaankin, joten valitettavasti tästä ei ole kuvia nyt ollenkaan. Viktor oli kyllä kasvanut hurjasti, mutta ei se ketteryydessään pärjännyt Tuiskulle alkuunkaan ;)

Pohjanmaalla on siitä mukava olla, että täällä on tosi hyviä paikkoja koiran irtipitämiseen lenkillä. Agilityssä Kataisen Harri sanoi viimeksi, että koiran tulisi saada olla lenkeistä vähintään 90 % vapaana, eikä tämä kyllä valitettavasti Kuopiossa pääse toteutumaan. Täällä sen sijaan on metsäpolkua, ravirataa, peltoa, pururataa ja hiekkatietä heti talon läheisyydessä. Tuiskuhan monesti hihnassa kulkiessaan vaihtaa peitsille, jos menemme sille liian hidasta vauhtia. Vapaana ollessaan se ravaa koko ajan puhtaasti, ja pysähtyy aina odottamaan minua tietyn matkan päähän.

Keskiviikkoaamuna sain kammettua itseni ennen seitsemää ylös, jotta ehdimme Milon kanssa samaan aikaan aamulenkille pururadalle. Kyllä Tuisku olikin innoissaan, kun sen joka-aamuinen Milon odottaminen vihdoin palkittiin! Pojat juoksivat kyllä innoissaan, ja Tuisku olisi vielä sisälläkin halunnut jatkaa leikkimistä. Tapasimme myös naapuriin muuttaneen 10-viikkoisen stabyhound-narttupentu Sillan, joka oli aivan ihastuttava! Silla olisi kovasti halunnut leikkiä Tuiskun kanssa, ja ne saivatkin Sillan ehdoilla vähän leikkiä niin, että pidin Tuiskun kaiken varalta hihnassa. Silla oli Tuiskuun verrattuna vielä niin kovin pieni ja hauras!

Torstaina kontaktitreenit olivat edenneet jo siihen pisteeseen, että Tuisku osasi kävellä laudalle ja kääntyä siinä. Olin Tuiskusta todella ylpeä - miten se oppiikin niin nopeasti :) Oikein pystyy nähdä, miten Tuiskun aivot raksuttavat, kun se miettii tehtävän ideaa. Perjantaina Tuisku oppi jo tarjoamaan asentoa, jossa etutassut ovat mahdollisimman lähellä laudan reunaa, joten voimme varmasti hyvillä mielin kotiläksyjen suhteen  mennä ensi maanantain ACE:n treeneihin!

Perjantaina Tuisku pääsi myös Himangalle lampaita katsomaan, ja vanhemmatkin palasivat lomareissulta. Tuiskusta ja kissoista on kyllä kuoriutunut melko hyviä kavereita tämän viikon aikana, kun olen niiden tekemisiä enemmän seuraillut. Tuisku usein pesee Saimi-kissan naaman ja toisin päin. Tänään näin myös Tuiskun pesevän Sylvin naaman ja kaikki kolme nukkuvan vierekkäin samalla sohvalla :) Eipä olisi tällaista tilannetta uskonut näkevän vielä viime jouluna, kun Tuisku innoissaan yritti jahdata epäluuloisia, sähiseviä kissoja.
Syysaurinko <3

Sunnuntaina menimme Kannuksen mätsäriin. Aamu alkoi Tuiskun "väsyttämisellä", eli teimme tunnin reippaan lenkin, jonka jälkeen Tuisku sai ruokansa piilotusleikin ja aktivointipallon avulla. Mätsäripaikkana toimi maaseutuopiston hiekkakenttä, jolla olimme kesällä käyneet myös agilityssä. Tuisku oli suhteellisen innoissaan, ja olimme pienten aikuisten luokan ensimmäiset ilmoittautuneet. Tuiskun kanssa juoksin kehässä aika paljon ennen luokkien alkua, ja käytin sitä myös pöydällä seisomassa.

Pienten aikuisten luokkaan ilmoittautui lopulta 13 koiraa. Parinamme luokassa oli sekarotuinen lyhytkarvainen, pystykorvaa muistuttava koira. Tuisku sai onneksi juosta ensimmäisenä, joten se meni ihan hyvin. Pöydällä Tuisku ei seisonut kovinkaan ryhdikkäänä, joten pöytäkäytöstä pitäisi vielä harjoitella. Tuomari käski myös juosta kolmion sekä edestakaisin, ja Tuisku sai lopulta punaisen nauhan. Punaisten kehässä tuomari katsoi vain koiria rivissä seisomassa, sekä pyysi koirat pareittain juoksemaan edestakaisin. Tätä olemme treenanneet viimeksi yli puoli vuotta sitten, joten siihen nähden Tuisku meni ihan ok. Tuisku kyllä katsoi koko ajan vieressä juoksevaa koiraa, enkä oikein saanut sen huomiota. Emme tällä kertaa sijoittuneet, mutta olemme ainakin yhtä kokemusta rikkaampia taas :)

Pienten aikuisten punaisten kehä


Kävimme mätsärin jälkeen vielä Himangalla auttamassa lampaiden siirtämisessä toiselle laitumelle. Tuisku alkoi yllättäen laitumella oksentamaan, ensin kerran ja vielä toisenkin kerran. Tuisku ei suostunut syömään eikä juomaan mitään, ja ajattelin, että ehkä tämä on vain ohimenevää. Oksennuksessa oli ruokaa sekä mätsärissä käytettyjä koulutusnameja. Lähdimme tämän jälkeen takaisin Savoon, ja automatkalla Tuisku oksensi samannäköistä mössöä vielä kaksi kertaa, eli varmaan maha tuli lopulta tyhjäksi. Illalla Tuisku vähän söi, ja vaikutti olevan muuten normaali. En kyllä yhtään tiedä, mistä tämä pahoinvointi sai alkunsa. Olisiko Tuisku saanut napattua mätsärikehästä maasta jonkun herkun, joka sille ei sopinutkaan, vai onkohan tässä jostain kulkutaudista kyse?


2 kommenttia: